02 987 6125 dg113@abv.bg
Изберете страница

Твоето мъниче все още има много да учи за света и хората в него. Нещо, което обаче е установено, са ролите на мама и татко: мама е просто мама, а татко си е татко. Може би е време да променим това разбиране.

Твоето мъниче все още има много да учи за света и хората в него. Нещо, което обаче е установено, това е ролята на мама: мама си е мама. Тя е там, за да се грижи за детето и толкова.

Сега е време да променим това разбиране. По-долу ще намериш няколко съвета за възпитанието и грижите за детето като цяло. 

Очевидно майките и татковците имат и други роли в обществото, които не са ограничени само до грижите за детето. Мама може да бъде и работеща мама. Децата печелят от това да виждат техните родители в тези роли. Това разширява техния свят, като ги излага на всекидневни ситуации извън живота в семейството. Представяйки си с какво се занимават техните родители, когато не са у дома, им дава по-голямо чувство за сигурност.

Добра идея е да позволиш на детето да разбере с какво се занимаваш, когато работиш. То ще разбере с кого си, как изглежда заобикалящатa те среда и как твоите дейности се вписват в общата картина. Заслужава си да заведеш твоето любопитно мъниче на посещение например в офиса или в магазина, ако можеш да го уредиш. Ето осем предложения, които ще направят това посещение приятно за детето и поносимо за теб и колегите ти. Тук можеш да намериш няколко съвета какво да правиш:
• Първо говори с шефа си. Вече може да има определен ден „с деца на работа”. Ако няма, може да искаш да започнеш такъв – това е страхотен ПР за компанията, както и добър начин да се повдигне вътрешния дух в офиса. Ако ще завеждаш детето си, информирай колегите си предварително, за да няма изненади. 
• Избери подходящо време, в което детето да научи повече за работещата си майка. Малките деца се чувстват най-добре сутрин, докато децата в училищна възраст се справят по-добре със следобедни посещения. Съобрази се с това кога се случват интересни неща и кога присъствието на твоето дете ще пречи най-малко. 
• Ако работата ти е опасна, организирай посещение след края на работното време, когато няма риск за детето. 
• Планирай посещението за час или два. Повече от това обикновено е твърде много за малко дете и всичко може да се провали. 
• Увери се, че детето ти е облечено подходящо – това е част от процеса на учене. Ако е възможно, позволи му да пробва това, което вършиш: да се включи в компютърната система, да направи копие на графика, да попита клиент дали има нужда от помощ, да предложи порция картофи – каквото и да е, стига да не застрашава теб, самото него или работата ти. 
• Увери се, че си предвидила лека закуска или почивка за обяд. 
• Представи детето на колегите си и му обясни с какво се занимава всеки от тях. 
• Снимай детето си, докато е там. Снимките могат да послужат като илюстрация към историята, която то ще ти разкаже после за посещението си. То със сигурност ще иска да има свои снимки от деня, прекаран с мама или татко. 

Надяваме се тези съвети да са ти полезни.